mintafederal Posted March 13 Report Posted March 13 To miał być zwykły, szary wtorek. Obudziłem się z myślą, że czeka mnie kolejny dzień w biurze, kolejne spotkania, kolejne maile. Standard. Ale los, jak to los, lubi płatać figle. I tym razem postanowił zrobić to w stylu, którego kompletnie się nie spodziewałem. Wstałem rano, goliłem się, patrząc w lustro na swoją niewyspaną twarz. Za oknem lało, więc humor i tak był do bani. Włączyłem ekspres, czekając aż kawa się zaparzy, a w głowie układałem plan dnia. Nagle dzwonek do drzwi. Spojrzałem na zegarek – siódma rano. Kto, do cholery, przychodzi o tej porze? Otwieram, a tam kurier z wielką paczką. Podpisałem, wziąłem, wciągnąłem do przedpokoju. Paczka do żony, jakieś ciuchy zamówione tydzień temu. Położyłem ją na krześle i wróciłem do łazienki. I wtedy coś we mnie strzeliło. Nie wiem, skąd ta myśl przyszła, ale nagle przypomniałem sobie, że kiedyś, dawno temu, lubiłem pograć w sieci. Nie chodziłem do żadnych podejrzanych miejsc, nie wpłacałem wielkich pieniędzy. Czasami, wieczorem, gdy żona oglądała seriale, siadałem przed komputerem i dla odstresowania kręciłem bębnami. Póź jakoś mi to przeszło, zapomniałem, życie potoczyło się dalej. Ale ten poranek, ta paczka, ta kawa – wszystko jakoś dziwnie zagrało. Pomyślałem: "Może by tak sprawdzić, co u starych znajomych?". Wszedłem na stronę, którą kiedyś odwiedzałem. Zalogowałem się. Konto wciąż żyło, historia transakcji pusta od miesięcy. Przez ten czas pewnie zdążyli już zapomnieć o moim istnieniu. Przejrzałem ofertę, trochę się pozmieniało, nowe gry, nowe promocje. I wtedy wpadła mi w oko jedna rzecz. Turniej. Codzienny turniej z pulą nagród dla stu najlepszych graczy. Warunek? Grać w konkretną grę, zdobywać punkty za wygrane. Nie trzeba było nawet wielkich stawek, liczyła się częstotliwość i trafienie dobrych kombinacji. Pomyślałem – dobra, czemu nie? Wpłaciłem stówkę, tak na próbę. Przecież to nie majątek, a jak się uda, to będzie fajna historia. Zasiadłem do gry. Automat wikingowie, topory, łodzie, taka skandynawska stylistyka. Wciągnąłem się momentalnie. Godzina mijała za godziną. W pracy się nie paliło, bo szef wyjechał, a ja i tak miałem zdalny. Siedziałem w dresach, piłem kawę, kręciłem. Punkty w turnieju skakały. Raz byłem 40, raz 60, raz spadłem na 80. Rywalizacja była zacięta. Zaczynałem dostawać lekkiego świra, bo każdy spin miał znaczenie. Po południu żona napisała, że wraca później, żebym zrobił sobie coś do jedzenia. Super, pomyślałem, mam więcej czasu. Wpłaciłem jeszcze pięć dyszek, żeby mieć zapas i nie przerywać dobrej passy. Gra szła całkiem nieźle, wygrywałem drobne kwoty, ale najważniejsze były punkty turniejowe. Im dłużej grałem, tym bardziej wspinałem się w rankingu. O osiemnastej byłem już na 15 miejscu. Serce waliło jak młot. Do końca turnieju zostały dwie godziny. Wiedziałem, że muszę trzymać poziom, bo ci z dołu naciskają, a ci z góry uciekają. Włączyłem auto-spiny, żeby nie tracić czasu na klikanie, i patrzyłem jak saldo faluje. W pewnym momencie, totalnie niespodziewanie, trafiłem rundę bonusową. Trzy symbole scatter, darmowe spiny z mnożnikiem. Wtedy poszło. Punkty poszybowały w górę jak szalone. Przeskoczyłem z 15 na 8, potem na 6, a pod koniec rundy byłem już 4. Zamknąłem rundę, odetchnąłem. Do końca turnieju pół godziny. Ustawiłem najniższe stawki, żeby tylko nie spaść, i czekałem. Kiedy zegar wybił dwudziestą, ekran się odświeżył. Ranking zamrożony. Patrzę – 4 miejsce. Czwarty w całym turnieju! Pula nagród rozkładała się tak, że za pierwsze miejsce był tysiak, za drugie siedemset, za trzecie pięćset, a za czwarte... trzysta złotych. Trzysta złotych dodatkowo, prosto na konto, bez żadnych obrotów. Nagroda turniejowa wpadła mi w ciągu kilkunastu minut. Od razu dostałem powiadomienie, że środki są dostępne. Usiadłem z powrotem, przetarłem oczy. W jeden dzień, praktycznie bez wysiłku, dorobiłem się dodatkowych pieniędzy. Do tego wygrane z gry, które też już tam leżały. Łącznie na koncie miałem prawie siedemset złotych. Myślałem intensywnie, co zrobić. Wiedziałem, że nie mogę teraz odpaść i stracić głowy. Przypomniałem sobie, że w ogóle wszedłem na vavada przez przypadek, bo kurier zapukał, a ja sobie przypomniałem o starym koncie. I tak oto, przez serię dziwnych zbiegów okoliczności, trafiłem na turniej i wygrałem. Postanowiłem działać rozsądnie. Wypłaciłem od razu pięćset złotych, zostawiając dwie stówy na koncie, żeby jeszcze pograć dla przyjemności. Złożyłem zlecenie, poszło w świat. Wieczorem, gdy żona wróciła i poszła spać, siedziałem jeszcze chwilę przed komputerem. Myślałem o tym, jak szybko zmienił się ten nudny wtorek. Zaczęło się od paczki z ciuchami, a skończyło na dodatkowej gotówce. Kolejnego dnia rano dostałem SMS z banku – pieniądze na koncie. Szybko, sprawnie, bez zbędnego czekania. Znów pomyślałem o tym, jak to dobrze, że wybrałem vavada, bo wszystko działa jak należy. Minął tydzień, a ja dostałem kolejnego maila z promocją. Tym razem dotyczyła turnieju dla stałych bywalców. Pomyślałem – czemu nie? W końcu pokazałem, że potrafię grać z głową. Znowu wpłaciłem stówkę, znowu spróbowałem. Nie poszło już tak dobrze, ale nie przegrałem wiele. Najważniejsze, że tamten wtorek na zawsze zapadł mi w pamięć. Teraz, jak ktoś pyta, czy warto czasem zagrać, mówię: warto, ale z głową. I że czasem nawet kurier o siódmej rano może odmienić ci dzień. No bo gdyby nie zapukał, pewnie bym nie usiadł do komputera i nie sprawdził turnieju. A tak – mam fajną historię i dodatkową kasę, którą wydałem na wspólny wypad z żoną do kina i dobrej knajpy. I wiecie co? To był chyba najlepszy wtorek w tym roku. Quote
Recommended Posts