Jump to content
Linguaholic

Recommended Posts

Posted

Márciusban történt. Pontosabban egy szürke, szarós szerdán, amikor a főnököm, Gábor, a szokásos “hatékonyabb munkavégzés” című hadjáratában úgy döntött, hogy a túlórákat többé nem fizetik ki. Csak “lecsúsztatjuk”. Két évig húztam ott az igát egy építkezésen, ahol térdig jártam a sárban, hogy aztán valami nyakkendős faszfej a számítógép mögött megmondja, hogy a plusz hatvan órám a hónapban “csak jófejség” volt a cég felé.

Aznap este úgy döntöttem, iszok egyet. Aztán kettőt. Aztán rájöttem, hogy a kocsmában csak költöm a pénzt, amit amúgy is alig keresek. Itthon landoltam a kanapén, a telefonom nyomkodtam, miközben valami agyhalott reality ment a tévében. A hirdetések között néha bedobtak egy-egy kaszinós reklámot. Sosem érdekelt. De aznap este – lehet, a pia, lehet, a düh – rákerestem, hogy működik ez az egész.

Az első pár oldal gagyi volt. Csillogó nők, ígéretek, hogy “itt mindenki nyer”. Aztán találtam egyet, ami egyszerűbbnek tűnt. Megnyomtam a vavada login gombot, és regisztráltam. Még aznap éjjel, félrészegen, egy zsíros pizzás doboz társaságában. Nem vártam semmit. Csak csináltam valamit, ami nem az volt, hogy a plafont bámulom.

Másnap reggel fejfájással ébredtem. A telefonomon ott virított a megerősítő e-mail. Bementem a munkába, ahol Gábor megint arról beszélt, hogy “csapatjátékosokra van szükség”. Fogtam a fejem, és végigtoltam a napot. Este, zuhany után, már tiszta fejjel bejelentkeztem. A vavada login most már rutinszerűen ment. Nem volt semmi bónusz, nem vártam csodát. Feltöltöttem tizenötezer forintot – annyit, amennyit egy hétvégi bulira költenék. Ha elmegy, elmegy.

Nem a nagy nyerésre vágytam. Hanem arra a pici adrenalinlöketre, amit a melóban már egy éve nem éreztem.

Elkezdtem egy egyszerű nyolcas nyerőgéppel. A “Fruit Party” valami. Van benne valami megnyugtató a gyümölcsökben. Az első fél órában semmi. Apadt a számla. Tízezer. Nyolc. Ötezer. Aztán egy váratlan pillanatban – amikor épp a kávémat kortyolgattam, és majdnem lecsöpögtettem a billentyűzetet – beindult a cascading funkció. Azt hiszem, ez azt jelenti, hogy a nyerő szimbólumok eltűnnek, és újak esnek le. Háromszor egymás után. A képernyőn megjelent egy szám: 22 400 forint.

Felkaptam a fejem. Komolyan? Az előbb még majdnem nullán voltam. Nem hittem a szememnek. Kivettem a tőkémet – azt a tizenötezret – és a nyereménnyel folytattam. Ez az én szabályom: a saját pénzem sose kockáztatom. Csak amit a gép ad.

A következő egy óra olyan volt, mint egy álom. Nem nagy tétekkel játszottam. Százasokkal, kétszázasokkal. Apró lépésekben. De a gép valamiért adta. Minden negyedik kör hozott valami kicsit. Aztán egyszer csak jött egy kör, ahol a vadászgép szimbólum (fogalmam sincs, mit keres egy vadászgép a gyümölcsök között, de nem kérdeztem) végigpörgött a teljes öt soron. 41 200 forint.

Ott ültem fél tizenegykor este, egyedül a nappaliban, és olyan érzés volt, mintha valaki egy nagy levegőt adott volna. Nem a pénz számított. Hanem az, hogy végre, hónapok után, nem éreztem magam szarul. Nem a kirúgás, nem a főnök, nem a túlórák – csak a képernyő és a számok.

A harmadik este már tudatos voltam. Nem ittam. Nem voltam ideges. Csendben leültem, megnyomtam a vavada login gombot, és megnéztem, mennyim van. A számlámon ott virított 68 400 forint. Plusz a tizenöt, amit kivettem. Majdnem egy havi fizetés. Egy hétvége alatt.

Nem lettem milliomos. Nem vettem belőle autót vagy nyaralást. De kifizettem belőle az anyukám szemüvegét, amit már három hónapja halogattam. Vettem egy új munkásbakancsot, mert a régiben már kilyukadt a talpa. És elvittem a páromat egy moziba – nem a szokásos kólás pattogatott magos verzióba, hanem abba a plázásba, ahol rendes székek vannak.

A tanulság? Nem az, hogy mindenki nyerhet. Hanem az, hogy néha, amikor a szarban vagy, és a világ épp beléd rúg, egy kis esély pont akkor jön, amikor a legjobban kellene. A vavada login azóta is ott van a böngészőmben. Nem játszom minden nap. Sőt, hetekig rá se nézek. De tudom, hogy ha egyszer megint olyan este van, amikor minden szar és fáj a térdem a sok állástól, akkor be tudok lépni. Nem azért, mert várok valamit. Hanem mert egyszer már segített. És ez elég.