mintafederal Posted May 1 Report Posted May 1 Radim kao vozač dostave. Smjene su mi uglavnom popodne, što znači da kući dolazim oko jedanaest navečer. Žena već spava, djeca isto. I onda ja sjedim u dnevnom boravku, sam, grickam nešto hladno iz frižidera i gledam u televizor. Tišina. Samo tišina i ja. Trebalo mi je nešto da ubijem to vrijeme između ponoći i dva, dok ne mogu zaspati. Jedne noći, listajući mobitel, naletio sam na link koji je stajao u mojim bookmarkovima mjesecima – poslao mi ga šef prije pola godine, rekao je "vidi ovo kad ti bude dosadno". Otvorio sam https://vavada.solutions/hr/ i osjećao se kao da sam našao tajni ulaz u svijet koji nije za mene. Nisam kockar. Nikad nisam bio. Ali te noći bilo mi je dosadno do bola. Registrirao sam se za minutu. Ništa komplicirano – mail, korisničko ime, lozinka. Uplatio sam 20 eura. Toliko sam smatrao da mogu izgubiti bez da mi bude žao. To je kao karta za kino ili dva piva u birtiji. Krenuo sam vrtjeti. Prvih pola sata klasična priča – gubio sam, dobivao malo, opet gubio. Balans mi je oscilirao između 15 i 25 eura. Nisam se uzbuđivao. Više me zanimao sam ritual – klikneš, vrti se, čekaš. Podsjećalo me na one stare automate u birtiji gdje si bacio kovanicu i nadao se da će upasti tri sedmice. Oko jedan ujutro, kad je već prošlo sat vremena, promijenio sam igru. Odabrao sam neki slot s bikovima i teksaškim šeširima – zove se nešto kao "Divlji zapad". Uložio sam 2 eura po okretaju. Drugi okretaj – ništa. Treći – ništa. Četvrti – klik. Zaslon je eksplodirao. Brojke su skakale: 50, 100, 200, 500. Zaustavilo se na 620 eura. Nisam vjerovao. Sjedio sam u mraku, svjetlost mobitela mi je osvjetljavala lice. Žena je mrdnula u spavaćoj sobi. Ugasio sam zvuk. Pritisnuo sam isplatu, srce mi je lupalo kao da sam uhvaćen u nečemu. Sljedeće jutro, dok sam pio kavu, provjerio sam račun. Novac je bio tamo. Cijelih 620 eura. Nisam ništa rekao ženi. Nije da joj ne vjerujem, ali nisam znao kako bi reagirala. Kupio sam joj onu torbu koju je gledala u izlogu već tri mjeseca. Rekao sam da sam dobio bonus na poslu. Nije pitala puno. Djeca su dobila nove igračke. A meni je ostalo 300 eura koje sam potrošio na servis auta, onako bez stresa, bez razmišljanja odakle ću iskobeljati te novce. Nakon toga, naravno, vraćao sam se. Sljedeći tjedan, opet ista priča – sama noć, žena spava, ja na kauču. Opet sam otvorio https://vavada.solutions/hr/ , uplatio 20 eura. Ovaj put sam izgubio sve za deset minuta. Nisam se ljutio. Znao sam pravila igre. Nekad dobiješ, nekad izgubiš. Treći tjedan opet dobijem nešto sitno – 80 eura. Potrošio na večeru za cijelu obitelj. Četvrti tjedan gubitak. Peti tjedan – ništa posebno. Ali onda, šesti tjedan, desilo se nešto ludo. Bila je subota, kasno navečer. Žena je otišla kod svoje sestre, djeca kod baka i djedova. Ja sam sam u kući, cijela večer preda mnom. Uplatio sam 30 eura. Krenuo sam vrtjeti onu egipatsku igru koju svi hvale. Pola sata ništa. Balans mi pada na 10 eura. Razmišljam: "Ajde, zadnjih pet okretaja i gas." Peti okretaj – ništa. Treći od kraja – ništa. Drugi od kraja – ništa. Zadnji okretaj. Pritisnuo sam gumb i okrenuo se prema televizoru, računajući da je gotovo. I onda čujem onaj zvuk. Glasniji nego inače. Okrenem se – zaslon gori. Brojke skaču: 200, 500, 800, 1.200. Zaustavilo se na 1.450 eura. Skočio sam s kauča. Hodao po sobi. Nisam znao što da radim prvo. Pritisnuo sam isplatu, naravno. I onda sam sjeo i nasmijao se. Glasno, kao lud. Dobro da nije bilo nikoga u kući. Sljedeće jutro novac je bio na računu. Kupio sam novi televizor za dnevni boravak – onaj veliki, zakrivljeni, kakvog sam oduvijek htio. I ostalo mi je još 600 eura koje sam stavio na štednju za ljetovanje. Evo što sam naučio iz svega ovoga. Prvo: nikad ne igraj sa strahom. Kad uplaćuješ, uplati onoliko koliko ti neće nedostajati. Drugo: ne budi pohlepan. Dobio si 1.450 eura? Povuci i ćao. Nemoj razmišljati "još jedan okretaj, možda bude 5.000". Treće: tretiraj to kao zabavu, a ne kao posao. Jer trenutak kada kreneš računati koliko si "zaradio" po satu, taj trenutak si izgubio puno više od novca. I dalje ponekad otvorim https://vavada.solutions/hr/ kad ostanem sam navečer. Uplatim 20 eura, vrtim pola sata, izgubim ili dobijem 50 eura – svejedno mi je. Nije više do novca. Došao sam do onog osjećaja kada ti srce ubrza, kada čekaš da se vrtić zaustavi, kada ne znaš hoće li biti ništa ili nešto veliko. To je ono zbog čega se vraćam. Ne zato što trebam pare. Zato što mi treba taj mali adrenalin u životu koji je inače svaki dan isti – dostava, spavanje, dostava, spavanje. Ponekad čovjek treba vrtnuti kotač i vidjeti gdje će stati. Čak i ako je samo za 20 eura. Quote
Recommended Posts